Как да успокоим натрапчивите мисли

Чудили ли сте се от къде идва този негативен глас във Вас? А мислили ли сте колко по-различно ще бъде всичко без него?

Всъщност ние хората по природа сме песимисти. Това идва от заложения в нас инстинкт за самосъхранение, инстинкт да се борим, за да оцелеем. С други думи – малко умерена доза песимизъм е разликата между живота и смъртта. Заради този инстинкт нашият мозък е програмиран да вижда първо опасността в дадена ситуация. Съответна част от него преценява дали сме застрашени по някакъв начин и сканира в паметта ни за други познати подобни ситуации. Този процес не е толкова лош, стига да се поддържа баланс.

При липса на такъв –  прекалено много страх ще ни сковава и никога няма да сме способни на действие, а с пълно отсъствие на страх – бихме се държали рисковано. Така че, скептицизмът има и своите добри страни.

  Друга част от нашия мозък пък е свързана с мотивацията. Когато тя се активира, ние чувстваме амбицията, увереността да постигнем целите си. Истината е, че тези две части – на страха и на успеха – не могат да функционират едновременно. Затова Ви представяме една лесна техника, с която да си помогнете и да преодолеете негативните натрапчиви мисли.

  1. Първо, изберете една от целите си, която искате да постигнете. Например – да увеличите приходиде си, да се погрижите за тялото си, да имате повече време за себе си, да учите, да смените обкражението си и тн.

  2. След това на лист хартия запишете всички причини, поради които НЕ можете да постигнете целта си, включително и начините, които вече си опитали и не са сработили.

  3. И последно – на друг лист напишете всички неща, които ще ви помогнат да осъществите желанието си. Дори да не знаете как ще направите дадена стъпка, напишете „Ще поискам съвет от…“ или „Ще направя проучване в интернет.“

   Така стъпка 2 активира частта на мозъка отговорна за страха, а стъпка 3 активира мотивацията. Целта на упражнението е чрез отделено време и тренировки да започнете да усещате комфорт, преминавайки през собсвените ви ограничения към реални действия.

Когато усетите, че сте негативни, просто спрете, направете упражнението и дръжте фокуса си върху частта, която ви помага да се движите напред. Постепенно ще забележите, че го правите автоматично.

leave a comment